Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ





Ο Πειραιάς μας ως τρίτος μεγαλύτερος Δήμος και οικισμός στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική πληθυσμιακή αύξηση τα τελευταία 15 χρόνια και είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας μας, συγκεντρώνοντας τους «σταυρούς προτίμησης» των Πειραιωτών αλλά και των ετεροδημοτών σε θέματα αγοράς, διασκέδασης, αναψυχής ακόμη κι εργασίας. Αυτή η συνεχώς αυξανόμενη πληθυσμιακή συγκέντρωση ήταν μοιραίο να προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα που δύσκολα επιλύονται μιας και αυτό εξαρτάται από μία αλυσίδα παραγόντων που θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν παράλληλα με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων που θα στοχεύουν σε μία μόνιμη λύση του προβλήματος.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για χάρη της ευταξίας και της ανεμπόδιστης μετακίνησης των πολιτών να αλλάξουμε τις συνήθειες που ως τώρα είχαμε υιοθετήσει εδώ και χρόνια ώστε να ζήσουμε σε μια πιο ανθρώπινη πόλη με διαθέσιμους και άνετους χώρους και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε συνδυασμό λοιπόν με την τοποθέτηση παρκόμετρων ελεγχόμενης στάθμευσης σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία του Πειραιά όπως είναι οι χώροι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κ κινητικότητα πολιτών όπως είναι οι αγορές, θα πρέπει να δημιουργηθούν εκτεταμένοι κι επαρκείς χώροι στάθμευσης, τακτικά και αξιόπιστα μέσα συγκοινωνίας, πολλά μικρά και συχνά λεωφορεία για τις ανάγκες εξυπηρέτησης της κάθε γειτονιάς καθώς και μονοδρομήσεις.

Η πρόταση βέβαια δεν θα αφορά τους χώρους φόρτωσης – εκφόρτωσης και θα διαφοροποιείται, όσο αυτό είναι δυνατόν, για τους μόνιμους κατοίκους κι εμπόρους του Πειραιά, οι οποίοι είναι κατά κάποιο τρόπο δίκαιο να μην υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς πληρώνοντας το τίμημα ενός κακού χωροταξικού σχεδιασμού για τον οποίο δεν ευθύνονται, και μάλιστα σε μια περίοδο που η μέση ελληνική οικογένεια πλήττεται σκληρά από την οικονομική κρίση.

Η ελεγχόμενη στάθμευση αφορά στην τοποθέτηση σύγχρονων ψηφιακών παρκόμετρων με αγορά χρόνου στάθμευσης μέσω κινητού τηλεφώνου ή με κάρτες που θα διανέμονται στα περίπτερα που αποτελεί γρήγορη κι εύκολη λύση για όλους μας. Δημοτικοί αστυνομικοί θα διενεργούν  περιπολίες, «μοιράζοντας» ταυτόχρονα προειδοποιητικές κλήσεις στους οδηγούς που θα παρκάρουν στα σημεία της ελεγχόμενης στάθμευσης, χωρίς να έχουν προμηθευτεί το απαιτούμενο εισιτήριο. Αυτό γίνεται βέβαια προς διευκόλυνση των μετακινήσεών μας και όχι  για εισπρακτικούς λόγους.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο εφαρμόζεται είναι η τόνωση του εμπορίου, η διευκόλυνση εκείνων που θέλουν να κατέβουν στο κέντρο για τα ψώνια τους και τρίτον για την παραχώρηση ελεύθερων και αναξιοποίητων χώρων στο δήμο για τη δημιουργία έργων κοινής ωφέλειας. Δυστυχώς βλέπουμε πως στις μεγάλες πόλεις, εγκαταλείπονται τα μικρά εμπορικά μαγαζιά από τα μεγαλύτερα που στήνονται στις παρυφές τους και παρέχουν πολλές θέσεις στάθμευσης, οι οποίες είναι είτε με μικρό αντίτιμο είτε δωρεάν.

Η λειτουργία αυτής της πόλης χρειάζεται σωστή και κοινή συνεργασία των τοπικών παραγόντων αλλά και των κατοίκων της για την επίτευξη μίας υψηλής ποιότητας διαβίωσης που θα ωφελήσει εμάς αλλά και τις επόμενες γενεές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου